BMKCloud Log in
条形 банер-03

Производи

Метагеномско секвенционирање-Нанопор

Метагеномијата е молекуларна алатка што се користи за анализа на мешаните геномски материјали извлечени од примероци од животната средина, која обезбедува детални информации за разновидноста и изобилството на видовите, структурата на популацијата, филогенетскиот однос, функционалните гени и мрежата на корелација со факторите на животната средина итн. Платформите за секвенционирање нанопори неодамна беа воведени до метагеномски студии.Неговите извонредни перформанси во должината на читање во голема мера ја подобрија метагеномската анализа на долниот тек, особено склопувањето на метагеномот.Искористувајќи ги предностите на должината на читање, метагеномската студија заснована на Nanopore може да постигне поконтинуирано склопување во споредба со метагеномијата со пушки.Објавено е дека метагеномијата базирана на Нанопор успешно генерира целосни и затворени бактериски геноми од микробиомите (Moss, EL, et. al.,Nature Biotech, 2020)

Платформа:Nanopor PromethION P48


Детали за услугата

Демо резултати

Случај БМК

Предности на услугата

● Висококвалитетно склопување-Подобрување на точноста на идентификацијата на видовите и предвидувањето на функционалните гени

● Затворена изолација на бактериски геном

● Помоќна и сигурна примена во различни области, на пр. откривање на патогени микроорганизми или гени поврзани со отпорност на антибиотици

● Компаративна анализа на метагеном

Спецификации за услуги

 Платформа

Секвенционирање

Препорачани податоци

Време на пресврт

Нанопор

ОНТ

6 Г/10 Г

65 работни денови

Биоинформатички анализи

● Контрола на квалитетот на необработените податоци

● Склоп на метагеном

● Неизлишни генски сет и прибелешки

● Анализа на разновидноста на видовите

● Анализа на различноста на генетските функции

● Меѓугрупна анализа

● Анализа на асоцијација против експериментални фактори

нанопори

Примерок барања и испорака

Барања за примероци и испорака

Барања за примероци:   

ЗаДНК екстракти:

Тип на примерок

износ

Концентрација

Чистота

ДНК екстракти

1-1,5 μg

> 20 ng/μl

OD260/280= 1,6-2,5

За примероци од животната средина:

Тип на примерок

Препорачана процедура за земање мостри

Почва

Количина на примерок: прибл.5 g;Преостанатата исушена супстанција треба да се отстрани од површината;Мелете големи парчиња и поминете низ филтер од 2 мм;Алицирани примероци во стерилна ЕП-цевка или цироцевка за резервација.

Измет

Количина на примерок: прибл.5 g;Соберете и распределете примероци во стерилна EP-цевка или криотуба за резервација.

Цревната содржина

Примероците треба да се обработат во асептична состојба.Измијте го собраното ткиво со PBS;Центрифугирајте го PBS и соберете го преципитантот во EP-цевки.

Тиња

Количина на примерок: прибл.5 g;Соберете и распределете примерок од тиња во стерилна ЕП-цевка или криотуба за резервација

Водно тело

За примерок со ограничено количество микроби, како што се вода од чешма, бунарска вода итн., Соберете најмалку 1 L вода и поминете низ филтер од 0,22 μm за да го збогатите микроорганизмот на мембраната.Чувајте ја мембраната во стерилна цевка.

Кожата

Внимателно изгребете ја површината на кожата со стерилен памук или хируршко сечило и ставете ја во стерилна цевка.

Препорачана испорака на примероци

Замрзнете ги примероците во течен азот 3-4 часа и чувајте ги во течен азот или -80 степени до долгорочна резервација.Потребна е испорака на примероци со сув мраз.

Тек на услужна работа

испорака на примерок

Испорака на примерок

Подготовка на библиотека

Изградба на библиотека

Секвенционирање

Секвенционирање

Анализа на податоци

Анализа на податоци

Услуги по продажба

Услуги по продажба


 • Претходно:
 • Следно:

 • 1.Топлинска карта: Групирање на богатството на видовите32. Функционални гени означени на метаболичките патишта на KEGG43.Мрежа за корелација на видови54. Циркос на гените за отпорност на антибиотици CARD
  6

  Случај БМК

  Нанопорната метагеномика овозможува брза клиничка дијагноза на бактериска долна респираторна инфекција

  Објавено:Природа биотехнологија, 2019 година

  Технички моменти
  Секвенционирање: Nanopore MinION
  Биоинформатика на клиничка метагеномика: осиромашување на ДНК на домаќинот, анализа на WIMP и ARMA
  Брзо откривање: 6 часа
  Висока чувствителност: 96,6%

  Клучни резултати

  Во 2006 година, долните респираторни инфекции (LR) предизвикаа 3 милиони човечка смрт на глобално ниво.Типичниот метод за откривање на патогенот LR1 е култивирањето, кое има слаба чувствителност, долго време на вртење и е недостаток на насоки во раната антибиотска терапија.Брзата и точна микробна дијагноза одамна е итна потреба.Д-р Џастин од Универзитетот во Источна Англија и неговите партнери успешно развија метагеномски метод базиран на Нанопор за откривање на патогени.Според нивниот работен тек, 99,99% од ДНК на домаќинот може да се исцрпи.Откривањето на патогени и гени отпорни на антибиотици може да се заврши за 6 часа.

  Референца
  Charalampous, T., Kay, GL, Richardson, H., Aydin, A., & O'Grady, J.(2019).Нанопорната метагеномика овозможува брза клиничка дијагноза на бактериска долна респираторна инфекција.Природа биотехнологија, 37 (7), 1.

  добие понуда

  Напишете ја вашата порака овде и испратете ни ја

  Испратете ни ја вашата порака: