BMKCloud Log in
条形 банер-03

Вести

ГЕНОМ

Nature_Communications_Logo

Склопување на хромозомски размери и анализа на култура од биомаса Miscanthus lutarioriparius геном

Секвенционирање на нанопори |Илумина |Hi-C |РНК-секвенционирање |Филогенијата

Во оваа студија, Biomarker Technologies обезбеди техничка поддршка за секвенционирање на Nanopore, ново склопување на геном, склопување со помош на Hi-C итн.

Апстракт

Мискантус, ризоматозно повеќегодишно растение, има голем потенцијал за производство на биоенергија поради неговата висока биомаса и толеранција на стрес.Пријавуваме склоп на хромозомска скала наMiscanthus lutarioripariusгеном со комбинирање на Oxford Nanopore секвенционирање и Hi-C технологии.Склопот од 2,07-Gb покрива 96,64% од геномот, со контиг N50 од 1,71 Mb.Центромерните и теломерните секвенци се собрани за сите 19 хромозоми и хромозомот 10, соодветно.Алотетраплоидното потекло на M. lutarioriparius е потврдено со користење на центромерни сателитски повторувања.Структурата на тетраплоидниот геном и неколку хромозомски преуредувања во однос на сорго се јасно демонстрирани.Тандем дупликат гени наM. lutarioripariusсе функционално збогатени не само во однос на одговорот на стрес, туку и биосинтезата на клеточниот ѕид.Фамилиите на гените поврзани со отпорноста на болести, биосинтезата на клеточниот ѕид и транспортот на метални јони се значително проширени и еволуирани.Проширувањето на овие семејства може да биде важна геномска основа за подобрување на извонредните особини наM. lutarioriparius.

Клучни статистики за склопување на геномот

вести-1
вести-2

Слика.Преглед на склопот на геномот M. lutarioriparius

Вести и моменти има за цел да ги сподели најновите успешни случаи со Biomarker Technologies, доловувајќи нови научни достигнувања, како и истакнати техники применети во текот на студијата.


Време на објавување: Јан-05-2022 година

Испратете ни ја вашата порака: