BMKCloud Log in
条形 банер-03

Производи

Метагеномско секвенционирање -NGS

Метагеномот се однесува на збирка од вкупен генетски материјал на мешана заедница на организми, како што се метагеном на животната средина, човечки метагеном, итн. Содржи геноми на микроорганизми кои можат да се одгледуваат и не се одгледуваат.Метагеномското секвенционирање е молекуларна алатка која се користи за анализа на мешаните геномски материјали извлечени од примероците од животната средина, која обезбедува детални информации за разновидноста и изобилството на видовите, структурата на популацијата, филогенетскиот однос, функционалните гени и корелацијата мрежа со факторите на животната средина.

Платформа:Платформа Illumina NovaSeq


Детали за услугата

Демо резултати

Студија на случај

Предности на услугата

● Без изолација и одгледување за профилирање на микробната заедница

● Висока резолуција при откривање на видови со мала изобилство во примероците од животната средина

● Идејата за „мета-“ ги интегрира сите биолошки карактеристики на функционално ниво, ниво на вид и ниво на ген, што одразува динамичен поглед кој е поблизок до реалноста.

● BMK акумулира огромно искуство во различни типови примероци со над 10.000 обработени примероци.

Спецификации за услуги

 Платформа

Секвенционирање

Препорачани податоци

Време на пресврт

Платформа Illumina NovaSeq

PE150

6 Г/10 Г/20 Г

45 работни дена

Биоинформатички анализи

● Контрола на квалитетот на необработените податоци

● Склоп на метагеном

● Неизлишни генски сет и прибелешки

● Анализа на разновидноста на видовите

● Анализа на различноста на генетските функции

● Меѓугрупна анализа

● Анализа на асоцијација против експериментални фактори

liuchengtu11

Примерок барања и испорака

Барања за примероци:

ЗаДНК екстракти:

Тип на примерок

износ

Концентрација

Чистота

ДНК екстракти

> 30 нг

> 1 ng/μl

OD260/280= 1,6-2,5

За примероци од животната средина:

Тип на примерок

Препорачана процедура за земање мостри

Почва

Количина на примерок: прибл.5 g;Преостанатата исушена супстанција треба да се отстрани од површината;Мелете големи парчиња и поминете низ филтер од 2 мм;Алицирани примероци во стерилна ЕП-цевка или цироцевка за резервација.

Измет

Количина на примерок: прибл.5 g;Соберете и распределете примероци во стерилна EP-цевка или криотуба за резервација.

Цревната содржина

Примероците треба да се обработат во асептична состојба.Измијте го собраното ткиво со PBS;Центрифугирајте го PBS и соберете го преципитантот во EP-цевки.

Тиња

Количина на примерок: прибл.5 g;Соберете и распределете примерок од тиња во стерилна ЕП-цевка или криотуба за резервација

Водно тело

За примерок со ограничено количество микроби, како што се вода од чешма, бунарска вода итн., Соберете најмалку 1 L вода и поминете низ филтер од 0,22 μm за да го збогатите микроорганизмот на мембраната.Чувајте ја мембраната во стерилна цевка.

Кожата

Внимателно изгребете ја површината на кожата со стерилен памук или хируршко сечило и ставете ја во стерилна цевка.

Препорачана испорака на примероци

Замрзнете ги примероците во течен азот 3-4 часа и чувајте ги во течен азот или -80 степени до долгорочна резервација.Потребна е испорака на примероци со сув мраз.

Тек на услужна работа

испорака на примерок

Испорака на примероци

Подготовка на библиотека

Изградба на библиотека

Секвенционирање

Секвенционирање

Анализа на податоци

Анализа на податоци

Услуги по продажба

Услуги по продажба


 • Претходно:
 • Следно:

 • 1.Хистограм: Распределба на видови

  3

  2. Функционални гени означени на метаболичките патишта на KEGG

  4

  3. Топлинска карта: Диференцијални функции врз основа на релативното генско изобилство54. Циркос на гените за отпорност на антибиотици CARD

  6

  Случај БМК

  Преваленца на гените за отпорност на антибиотици и бактериски патогени долж континуумот на коренот на почвата-мангрова

  Објавено:Весник за опасни материјали, 2021 година

  Стратегија за секвенционирање:

  Материјали: ДНК екстракти од четири фрагменти од примероци поврзани со коренот на мангрова: незасадена почва, ризосфера, еписфера и ендосфера
  Платформа: Illumina HiSeq 2500
  Цели: Метагеном
  16S rRNA ген V3-V4 регион

  Клучни резултати

  Метагеномско секвенционирање и метабаркодирање профилирање на континуумот почва-корен на фиданки од мангрови беа обработени со цел да се проучи дисеминацијата на гените за отпорност на антибиотици (ARGs) од почвата во растенијата.Метагеномските податоци открија дека 91,4% од гените за отпорност на антибиотици најчесто се идентификувани во сите четири почвени прегради споменати погоре, што покажа континуирано мода.Секвенционирањето на 16S rRNA ампликон генерира 29.285 секвенци, што претставува 346 видови.Во комбинација со профилирањето на видовите со ампликонско секвенционирање, беше откриено дека оваа дисеминација е независна од микробиотата поврзана со коренот, но сепак, може да се олесни со мобилните генетски елементи.Оваа студија го идентификуваше протокот на ARG и патогени од почвата во растенијата преку меѓусебно поврзан континуум почва-корен.

  Референца

  Ванг, Ц., Ху, Р., Стронг, ПЈ, Жуанг, В. и Шу, Л.(2020).Преваленца на гени за отпорност на антибиотици и бактериски патогени долж континуумот на почва-корен мангрова.Весник за опасни материјали, 408, 124985.

  добие понуда

  Напишете ја вашата порака овде и испратете ни ја

  Испратете ни ја вашата порака: